Dolar 34,4746
Euro 36,4066
Altın 2.957,53
BİST 9.356,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 8°C
Paz 10°C
Pts 10°C

BAŞKAN SAVAŞ: “BUNA TAM KAPANMA DEME ŞANSIMIZ YOK”

BAŞKAN SAVAŞ: “BUNA TAM KAPANMA DEME ŞANSIMIZ YOK”
11 Mayıs 2021 23:54 | Son Güncellenme: 11 Mayıs 2021 23:58
312

AHA.Tam kapanma ile ilgili düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “ Şu anda tam kapanma diyoruz ama çalışanların neredeyse yüzde 70’i dışarıda. Kırk üç sektör çalışıyor zaten.  Buna tam kapanma deme şansımız yok. Keşke aralık sonu, ocak başı ve şubata kadar olan dönemde bunu yapmış olsaydık somestr tatine denk getirseydik. Özellikle yoğun olarak bahçesinde ve tarlasında çalışacak insanlarımız eve kapanma mecburiyetinde olmazdı” dedi.

“BU SÜREÇTE BELEDİYELER VE HÜKÜMET DE KATKI SAĞLASIN DEDİK”

Kapanma döneminde hükümetin ve belediyelerin ortak hareket etmesi konusunda çağrıda bulunduklarının altını çizen Savaş, “Bu süreçte belediyeler ve hükümet de katkı sağlasın dedik.  On beş günlük süre içerisinde insanlarımızın  su, elektrik, gıda ve ısınma gibi giderlerini karşılayalım dedik. İnsanlar da rahatça evlerinde on beş gün otursun. On beş gün de işi sıfırlamazdık belki ama yüzde 5’lere falan indirirdik. Böyle büyük pik yapmasını da önlemiş olurduk. İnsanlarımızı  da kaybetmemiş olurduk” dedi.“PAZARLA İLGİLİ VALİLİĞİMİZİN İSTEĞİ ÜZERİNE DESTEK VERDİK”

Pazar yerlerinin açılması konusunda açıklama yapan Savaş, “ Pazar yerlerini daha uzun müddette açabilirlerdi. Pazar yerlerinin açarsınız, pazar yerine daha fazla iinsanın gelmesini sağlarsınız ve süre uzun olduğu için  de herkes rahatça alışverişini yapar, pazarcı esnafı da daha fazla mal alır ve daha fazla satabilirdi. Pazar yerlerinin denetimi ve bakımı ilçe belediyelerine ait. Pazarla için valiliğimizin isteği üzerine destek verdik” diye konuştu.

Lütü Savaş, Antakya ve Defne ilçelerindeki içme suyu şebekelerinin ağustos sonuna kadar bitirmeyi planladıklarını belirterek çalışmaların tamamlanması ile de asfalt serimine başlanacağını açıkladı.

SAVAŞ: HÜKÜMETİN BİR AN ÖNCE AŞILAMAYI BİTİRMESİNİ BEKLİYORUZ

Hükümetin bir an önce aşılamayı bitirmesini beklediklerini belirten Savaş, “ Turizm önemli ama insan hayatı bizim için daha önemli. Biz önce kendi insanımızın sağlığını korumamız lazım. Bunu sağladığımız zaman birçok konuda başarı gelir. İnsan hayatı tehlikede olduğu zaman ne iş hayatında başarılı olursunuz ne de turizm noktasında belirli kapasiteyi doldurma şansınız var. Turizmi açalım ama keşke bu yasakları daha önce on beş gün koysaydık ve tam kapanma yapsaydık şu anda hiç kimse Türkiye’deki pandemiyi konuşmayacaktı” ifadelerini kullandı.

Yerli aşı hakkında düşüncelerini paylaşan Lütfü Savaş, “ Yerli aşıyı takip ediyorum. Yapılabilir bir sıkıntı yok. Aşı yapma teknoloji isteyen bir şey değil. Daha önceye yetiştirilebilirdi. Rusya, Çin, Almanya, İngiltere ve Amerika yapabiliyorsa biz de yaparız. İnsansız hava aracını yapan bir ülke bir aşıyı da yapar” dedi.

“İSKENDERUN’DAKİ BİNANIN 19 YILLIK HÜKÜMET TARAFINDAN BOŞA ÇIKARTILMAMASI LAZIMDI”

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur’un 20 yıl önce Sağlık Bakanlığı tarafından inşaası yapılan, salgın dönemlerinde kullanılması amacıyla İskenderun Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesislerini gündeme getirmesi ile ilgili açıklama yapan Lütfü Savaş, “ Geçerken görüyorsunuz ama bina boş durumda. Keşke yapılırken fizibilite çalışması yapılsaydı veya yapıldıktan sonra değerlendirme şansı olsaydı” dedi. Hizmet için yapılan binaların insanlara açılması gerektiğini düşündüğünü anlatan Savaş, “Bizim belediye olarak böyle bir sıkıntımız yok. Biz daha fazla mekan alıyoruz ve tarihi alanlarda aldığımız mekanları restore ederek fonksiyon veriyoruz. Burada da 20 yıl önce koyulan çok para var. Bu paranın 19 yıllık hükümet tarafından boşa çıkartılmaması lazımdı. Burası  en azından bir fonksiyon yükletilerek illa acil eylemlerde kullanılması gerekmiyor. Birçok alanda kullanılabilir bir alan. Bakanlığın 20 yıl içşerisinde bunu değerlendirmesi lazımdı” dedi.

“BİZ YILIN 12 AYI LARVA VE UÇKUN MÜCADELESİ VERİYORUZ”

Atıksu arıtma tesisnin oluşturduğu olumsuzluklar ile ilgili görüşlerini bildiren Lütfü Savaş, “ Kokuyu çözüyoruz. Bu dönemde günlük sinek oluyor. Bunların ilacı yok. Bir günde doğuyor ve bir günde ölüyorlar. Onun dışında larva mücadelesini hiçbir zaman bırakmadık. Haziran ayı başlarken de uçkun mücadelesi yapıyoruz. Bizim bu konuda bir sıkıntımız yok. Yaklaşık 95 kişi bu konuda çalışıyor. Larva mücadelemiz hiç bitmiyor. Biz yılın 12 ayı larva ve uçkun mücadelesi veriyoruz” diyerek larva ve uçkun mücadelesinin devam ettiğini ifade etti.

“DENEYSEL ÇALIŞMALARIMIZ BİTMEK ÜZERE”

Arıtma tesisinin etrafa yaydığı kokuyu önlemek amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Lütfü Savaş, “  Kanalizasyon sularında Hidrojen sülfür çıkıyor. Onu parçaladığınız zaman kokuyu yok ediyorsunuz. Şu anda hidrojen sülfürü parçalama ve yok etme çalışmalarımız başarılı sonuçlandı. 1 buçuk milyon civarında sisteminin kurulması gerekiyor. Bunun çalışmasını yapıyoruz. Arıtma tesisi çalışmalarında bir sıkıntımız yok. Arıtma tesisi konusu tam çözülmedi. Kokuyu insanlarımızın yazın hissetmemesi için çalışma yapıyoruz. Deneysel çalışmamız bitmek üzere. Onu aktif hale getirmek bir buçuk iki milyonluk maliyeti var. Onu da yapacağız” dedi.

“SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İLE TEMAS HALİNDEYİZ VE İSTİŞARE EDİYORUZ”

Sorunun çözüme kavuşması için toplantı yaptıklarını ifade eden Başkan Savaş şöyle devam etti;

“İki toplantı yaptık. Toplantı sonucunda en üst kuruluşlarla görüşelim  ve bize bir yol haritasının çıkarılmasını istedik. Onlardan gelen raporda sadece yapılmaması gerekenler vardı. Biz yol haritası istiyoruz. Yapılması gerekenleri ve nasıl yapacağımızı da izah etmelerini istiyoruz. Nasıl ve ne şekilde yapacağız onu bize anlatmaları lazım. Biz tabi ki Hatay ‘ı düşünen herkesi önemsiyoruz. Sivil toplum kuruluşları ile temas halindeyiz ve istişare ediyoruz. Biz şu anda arıtma tesisini hemen yıkamayacağımız için kısa vadede kokuyu çözmek istiyoruz. İnşallah yaz ortasına kadar çözeceğiz. Sistemi kurduğumuz zaman amacımız yenisi yapılana kadar o sistemin çalışırken insanlarımızı rahatsız etmemesi. Bu işi çok iyi bilen kuruluşlardan destek alıyoruz. Mantıkla ve birlikte hareket ederek çözmek istiyoruz” dedi.

Başkan Savaş programın ilerleyen dakikalarında  Hatay’ın 15 ilçesinde gerçekleştirdikleri içme suyu şebekesinden taş duvara kadar gerçekleştirdikleri hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı.

“ELEŞTİRİYORLAR DA ONLAR 19 YILDA MEMLEKETE GENEL BÜTÇEDEN YAPTIKLARINI ANLATSINLAR”

Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdikleri hizmetleri eleştiren iktidar temsilcilerine yanıt veren Savaş,  “Eleştiriyorlar da onlar da 19 yılda memlekete genel bütçeden yaptıklarını anlatsınlar. Biz  7. Ve 8. Sırada vergi veriyoruz. Hatay’ın genel bütçeden aldığı hizmet 56. Sırada. Teşvik konusunda 3 haftada 520 bine yakın imza topladık. Hatay’ın 5. Teşvik bölgesi olmasına gerek yok dediler. Şu anda ilçe bazında yapılmasını istedik. İlçe bazında da gerek yok dediler. Madenlere bakarak altı tane ilçemizi teşvik kapsamına aldılar. Kırıkhan’ı bıraktılar” dedi.

LÜTFÜ SAVAŞ: GAP’TAKİ ŞEHİRLER, BİZ VE TÜRKİYE KAZANSIN İSTİYORUZ

Başkan Savaş,  “Amanos Tüneli 2014 yılından beri yapılacaktı. 2021’deyiz halen yapılmadı. Büyükşehir olarak GAP ile hem sosyal anlamda hem de altyapı anlamında iş birliği yapıyoruz. Bizi GAP kapsamına alsınlar. Bizim tarihimiz, mozaiğimiz, kültürümüz, uluslararası havalimanımız ve denizimiz var. Antep, Urfa, Osmaniye ve Kilis gibi GAP’a üye olan şehirlerle bizi birleştirsinler. Su ve turizm destinasyonu konusunda birikimimizden, mozaiğimizden, havaalanı ve denizdeki ulaşım imkanlarımızdan faydalansınlar. Hükümetin bu konuda sesi çıkmıyor. Ben milletvekillerimize rica ediyorum onlar bu işin başvurusunu hükümete yapacaklar. GAP’taki şehirler, biz ve Türkiye  kazansın istiyoruz.  Lojistik ve pazar payı konusunda da Hatay’ın büyük avantajı var” dedi.

Büyükşehir’in bütçesi hakkında yapılan yorumlara cevap veren Savaş, “Arkadaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti’ni 19 yıldır yönetiyorlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin hazinesi ne kadar güçlü ise  Hatay Büyükşehir Belediyesinin hazinesi o kadar güçlü” ifadelerini kullandı.

“REYHANLI’DA YAPTIĞI GÖREV SÜRESİNCE PARKE DÖŞEMİŞ VE ARSA RANTINDAN BAŞKA BİR ŞEY YAPMAMIŞTIR”

Programı yöneten gazetecinin Hüseyin Şanverdi’nin ‘EXPO Hatay’a ne katacak’ sözlerini hatırlatması üzerine Başkan Savaş, “Hüseyin Şanverdi’nin bunu anlaması mümkün değil. Hayatında Reyhanlı’dan ve Ankara’dan başka şehir görmemiştir. Ankara’ya gittikten sonra Reyhanlı’yı unutmuştur. Reyhanlı’da yaptığı  görev sürecinde parke döşemiş ve arsa rantından başka bir şey yapmamıştır. Ama biz kendisinin on beş yıl çalıştığı bölgeye arıtmayı biz götürdük. İçme suyu şebekesini götüreceğiz. Şu anda  yirmi dönümlük alana park yapıyoruz. İnşallah ilk beton asfaltı da şehrin içine biz döktük”diyerek eleştiriye yanıt verdi.

SAVAŞ: BELEDİYE KAZANMAK İÇİN DEĞİL, HİZMET İÇİNDİR”

10 Aralık’ta dünyaya kapılarını açacak olan EXPO organizasyonundan belediyenin hiçbir gelir elde etmeyeceğini vurgulayan Savaş, “EXPO’da belediye hiçbir şey kazanmaz. EXPO’da Hatay’daki esnaf , Hatay’ın turizm sektörü ve Hatay’ın üreticileri para kazanacak. Yani insanlarımız burada kopperatif kuracaklar. Artık dışarıdan çiçek almayacağız. Kendi çiçeğimizi kendimiz üreteceğiz. Kadınlar kendi çiçeklerini bizim verdiğimiz eğitimlerde sonra seralarda üretecekler. Biz orayı kazanç olarak yapmıyoruz. Belediye  para kazanmak için değil, hizmet içindir. Bu arkadaşlarımız herhalde belediyeleri kendi ticari müesseseleri zannediyorlar. Belediye halka hizmet içindir, halkın önünü açmak içindir” dedi.

“BİZ DAHA FAZLA HİZMET YAPABİLMEK İÇİN BU KADAR ÇABA SARF EDERKEN ONLAR LÜTFÜ SAVAŞ’IN ELİNİ AYAĞINI BAĞLAYALIM DİYE DÜŞÜNÜYORLAR”

Hatay’ın on yıldır savaşın gölgesinde  sıkıntı yaşayan bir şehir olduğunu vurgulayan Savaş şöyle konuştu:

“Sosyolojik, psikolojik ve ekonomik birçok sıkıntı yaşıyoruz ve 500 binin üzerinde de Suriyeli misafirleriz var. Her üç kişinin parasıyla bir kişiye bakıyoruz Hatay’a gelen parayla. Biz daha fazla hizmet yapabilmek için bu kadar çaba sarfediyoruz onlar Lütfü Savaş’ın elini ayağını bağlayalım düşünüyorlar. Bu arkadaşlarımız yapmamamızı istiyorlar. Beş sene bir şey yapmıyalım ve ondan sonra da kendileri kazansın istiyorlar”

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın İskenderun’un il olması  noktasında atılımların Hatay’a yarar sağlayacağı” konusunu da değerlendiren HBB Başkanı Lütfü Savaş, “ Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Hatay’ın il olması için verdiği mücadeleyi anlattı.

Savaş konuşmasının devamında, “ Fatih Tosyalı’nın tarihi bilgiye sahip olmasını isterim. Atatürk Hatay’ı bir bütün olarak Hatay ilini kurmuşsa bir bildiği vardır” sözlerini kullandı.

Başkan Savaş geçtiğimiz günlerde Adana Büyükşehir Beleediye Başkanı Zeydan Karalar ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in katılımıyla gerçekleştirilen buluşma sonunda pozitif yönde yorumlar aldığını belirterek CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı ile sürekli istişarede olduklarını belirtti.

 “TARIM BAKANLIĞIMIZIN KIRSAL KESİMDEKİ İNSANLARIMIZIN KARNINI DOYURACAK BİR SİSTEM GETİRMELERİ LAZIM”

Orman vasfını bitiren yerlerin tarıma açılacağı söylemleri hakkında düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “ Sayın Orman bakanımıza ve tarım bakanımıza şunu söylemek isterim;  Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarım alanları efektif kullanıldıktan sonra orman vasfını yitirmiş alanlarında tarım yapılması istenilirse ben Amin derim. Ama Türkiye Cumhuriyeti’nde şu anda tarım alanlarının çoğu boş. İnsanlar ekip biçemiyor. Ve siz orman alanlarını tarım alanları gibi kullanalım diyorsunuz. Bunun içinde rant kokusu olur. Bunun ötesinde burada yapılaşma başlar. Bu nedenle  Orman Bakanımıza tavsiyem  ormanlık alanların vasfı kaybolmaz, oraya ekecekleri fıstık çamıyla insanlarımız yine para kazanır. Onu köylüye tahsis edersin yılda bir ürününü toplar ve yüz tane fıstık çamı bir aileyi rahatça besler. Benim tavsiyem odur. Önce tarım  bakanlığımızın kırsal kesimdeki insanlarımızın karnını doyuracak bir sistem getirmeleri lazım” dedi.

“BU ŞİRKETİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ YASALARI ALTINDA KURDUK

Kırsal kalkınma projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Lütfü Savaş, “ Biz kırsal kalkınmayı şehrimizde kurduk. Üreticilerin, kooperatifleşme ve kooperatifçilik aracılığıyla birleşmeyi öğrenmeleri için kırsal kalkınma programı yaptık. Üstüne de bir şirket kurduk. Bu şirket ile ilgili bir sürü dedikodu yaptılar. Bu şirketi Türkiye Cumhuriyeti Devleti yasaları altında kurduk. Her türlü yasal denetime ve şikayete de açıktır” dedi.

SAVAŞ: BİZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ YASALARINA GÖRE İŞİMİZİ YAPIYORUZ

 Büyükşehir Belediyesinin araba kiralamasından kaynaklı  şikayetler hakkında açıklama yapan Savaş, “  Valilik, Başmüfettiş ve Sayıştay inceledi. Mahkemeye verdiler   savcılık mahkemeye bile gerek duymadı. Bu işi kim denetlediyse bize teşekkür etti. Çünkü biz Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre işimizi yapıyoruz” dedi.

“BÖYLE BİR İSTEĞİ VEYA BİLGİSİ VARSA LÜTFEN SAVCILIĞA BAŞVURSUN”

Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı’nın ihale ile ilgili yaptığı asılsız iddialara yanıt veren Savaş, “Böyle bir isteği veya bilgisi varsa  lütfen savcılığa başvursun. Savcılık ne gerekiyorsa yapsın. Hariçten gazel okumak ile belediye yönetilmez. Bizi şikayet ediyor ve 21B’den ihale yapılmaması lazım diye söylüyor. Bazen acil şartlarda 21B’den ihaleler yapılıyor. Kendisi futbol sahasını bile 21B’den yapmış. Ama millete iftira atıyor. İktidar belediyelerinden havuz yapan, parke yapan oyun grubu yapan var” dedi.

“HİÇ KİMSEYE BUGÜNE KADAR MOBBİNG UYGULAMADIK”

HATSU’da çalışan personellere mobing uygulanması ile ilgili çıkan iddialara cevap veren Savaş, “ Sendika bir haktır. Biz o haka karışmayız. Ama şu var ki İstanbul’da bir sendikamızla ilgili bazı problemler çıkmış seçim öncesi ve seçim sonrası iki belediyede. Daha sonra genel merkezler arasında anlaşmazlık çıkmış. Onun Hatay’a yansıması oldu. Her iki sendikanın buradaki temsilcisi  ikisi de barış halinde olmazsa ikisi de zarar görür. Hiç kimseye bugüne kadar mobbing uygulamadık. Herkes yasal olmak şartıyla istediği sendikaya üye olabilir” dedi.

“DÜKKANI KAPALI OLAN İŞLETMELERDEN KİRA ALMADIK”

Pandemi nedeniyle belediyenin yapmış olduğu hizmetlerden bahseden Başkan Savaş, “ 16 bin 700 kişinin her ay kullanabileceği kartlar var. Kartlarla anlaşmalı olduğumuz yerlerden temel ihtiyaçlarını giderebiliyorlar. Bunun dışında insanlarımıza gıda, okul ve giyim desteğinde bulunuyoruz. Sosyal marketlerimizde yaklaşık günde en az beş bin ekmek dağıtıyoruz. Ayrıca dükkanı kapalı olan işletmelerden  kira almadık. İş yeri açık olanların da kirasını hazirana kadar öteledik” açıklamalarında bulundu.

EXPO organizasyonu için borçlandıklarını ve bir kısmının da belediyenin bütçesinden karşılandığını belirten Savaş, EXPO’nun Hatay’a uzun süre hizmet vereceğini anlattı.

Programın son dakikalarında Hatay Büyükşehir Belediyespor’un başarıları konuşuldu.

Başkan Savaş, “ Yeni stadı açarken spor bakanımızı davet ederek onunla birlikte açmak istedik. Milli takımın maçı vardı. Ayrıca Fenerbahçe’de birkaç futbolcu  Covid olmuştu. Kısmet olmadı ama inşallah stadımızı Fenerbahçe ile açarız” dedi.

“BENİM OLDUĞUM YERDE HATAYSPOR’A KİMSE LAF EDEMEZ”

Her takımın iyi veya kötü günlerinin olabileceğini kaydeden Savaş, “Hatayspor’un adı konuşulurken ciddiyetle konuşulmasından yanayız. Benim olduğum yerde Hatayspor’a kimse laf edemez” dedi.

ASKIDAKİ FATURALARI ÖDEYELİM

HATSU’da başlatmış oldukları ‘Akıda Fatura’ ile ekonomik durumu zayıf olan 2 bin 400 kişinin faturası olduğunu belirten Savaş, hayırseverlerden ve hemşehrilerini yardım yapmaya davet etti.

Propgramın sonunda Başkan Savaş, herkesin Ramazan Bayramını kutladı.

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.