HABERMAX. Türkiye’nin uyuşturucu gerçeğini, bağımlılık tedavisi ve alternatif yöntemleri sosyal ve psikolojik boyutlarla ele alan “Ayık Yaşamlar” isimli belgesel serisi izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Yapımcılığını gazeteci ve yazar Hande Karacasu’nun üstlendiği belgesel, uyuşturucunun “sosyal çürüme”nin bir ayağı olarak toplumdaki etkilerini farklı açılardan ele alıyor.
ICRYPEX’in katkılarıyla hazırlanan 10 bölümlük belgesel, Türkiye’nin uyuşturucu dosyasını masaya yatırıyor. Birçok doktor, bağımlılık danışmanı ve gazetecinin katkılarıyla şekillenen belgeselin ilk bölümü yayınlandı.
Belgesel, uyuşturucu bağımlılığının Türkiye’de nasıl yaygınlaştığını ve sosyal çürümenin bir sonucu olarak toplumu nasıl tehdit ettiğini ele alıyor. Uyuşturucu kullanımının milli güvenlik sorunu haline gelmesi, belgeselin ana temalarından biri olarak dikkat çekiyor. Uyuşturucu madde kullanımının yaygınlaşma sürecini, nedenlerini ve alternatif tedavi yöntemlerini masaya yatıran belgesel, sosyal ve psikolojik boyutlarıyla toplumu etkileyen bağımlılık sorununu derinlemesine analiz ediyor.
Belgeselin ilk bölümünde, uyuşturucunun sosyal medya aracılığıyla kolayca erişilebilir hale gelmesi ve uyuşturucu satışlarının aleni şekilde yapıldığına dair çarpıcı bilgiler yer alıyor. “Uyku keki” olarak bilinen uyuşturucular ve sosyal medya ikonlarıyla yapılan uyuşturucu satışları, gençler arasında artan bağımlılık riskine dikkat çekiyor.
Ayrıca, 2023 yılı itibarıyla yaklaşık 365 bin kişinin uyuşturucu tedavisi gördüğü ve bunların 350 bininin ayakta tedavi aldığı bilgisi paylaşıldı. Avrupa Uyuşturucu ve Bağımlılık Merkezi’nin raporuna göre, Türkiye’de metamfetaminin yüzde 81’i, kenevirin yarısı ve eroinin yüzde 31.8’i ele geçirildi.
Geçen yıl 300 madde bağıntılı ölümün gerçekleştiği belirtilerek, bu ölümlerin yüzde 40’ının metamfetamin, yüzde 14’ünün ise eroin kullanımından kaynaklandığı aktarıldı.
Belgeselde, alternatif tedavi yöntemleri de ön plana çıkıyor. Türkiye’deki bağımlılık tedavisinde son yıllarda yapılan gelişmeler ve alternatif tedavi merkezlerinin faydaları, konuklar tarafından aktarıldı. Sanatçı Umut Akyürek ve Oktay Ertuğrul, kızları Melek Bal’ın tedavi sürecini anlatarak, alternatif tedavi yöntemlerinin etkinliğine dikkat çekti.
Belgeselde, Türkiye’nin bağımlılık sorununu ele alan önemli isimler yer alıyor. Sporcu anlatıcı Bilgehan Demir, dünyaca ünlü sporcuların bağımlılıkla mücadele hikayelerini anlatırken, AMATEM Direktörü Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, bağımlılık tedavisindeki son teknolojik gelişmeleri paylaşıyor. Klinik Psikolog Esra Çavuşoğlu, eski bir bağımlı olarak hayata geçirdiği alternatif tedavi merkezini anlatıyor.
Gazeteci Batuhan Çolak, Türkiye’nin uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı ve ticaretindeki rolünü, sosyal çürüme ise sosyolojik bir bakış açısıyla inceleniyor. Ayrıca, AMATEM Kurucusu Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, Türkiye’deki uyuşturucu bağımlılığı tedavisindeki eksiklikleri ve çözüm önerilerini masaya yatırıyor.
“Ayık Yaşamlar” belgeseli, Türkiye’nin uyuşturucu sorunu ve bağımlılıkla mücadelede çözüm arayışlarına dair kapsamlı bir bakış açısı sunuyor ve toplumsal dayanışmanın önemini vurguluyor.