Dolar 32,2085
Euro 35,0024
Altın 2.513,22
BİST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

VETERİNER HEKİM NECATİ BOZKURT’TAN YEREL BASINA DEĞERLENDİRME

VETERİNER HEKİM NECATİ BOZKURT’TAN YEREL BASINA DEĞERLENDİRME
15 Ocak 2019 19:20 | Son Güncellenme: 15 Ocak 2019 21:01
780

AHA.Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Necati Bozkurt son yıllarda ilçede Belediye olarak yaptıkları hizmetleri ve İBB  tarafından engellenen Ataşehir Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi projesini  basınla paylaştı.

 “Sokak Hayvanları Mahalle Sakinidir” sloganıyla yola çıkan Ataşehir Belediyesi, son yıllarda ilçede bulunan gerek hayvan koruma, gerekse ilaçlama gibi vatandaşların sorunlarına çözüm getiren işlere imza atan Veteriner İşleri Müdürlüğü’nden sorumlu Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez toplantının ilk konuşmacısıydı. Çerkez, konuşmasına geçtiğimiz günlerde Kayseri’de yaşanan köpek saldırısından dolayı yaşamını yitiren liseli genç Mehmet  Özer’in ailesine baş sağlığı dileyerek başladı. Orhan Çerkez:  “Mecliste Hayvan Haklarıyla” ilgili yeni bir kanun hazırlanıyor. Hazırlanan bu kanunun sokak hayvanlarının dertlerine deva olacağına , yaşadıkları sorunları çözeceğine inanmak istiyoruz. Belediyemize gelen şikâyet ve taleplerin yüzde yaklaşık % 20-30 ‘ u sokak hayvanları ile ilgili.  Bizler yasaların belirlediği  şekilde hareket etmek zorundayız. Vatandaşlarımızı çalışmalarımız hakkında  bilgilendirmek amaçlı sizleri davet ettik.” şeklinde açıklamada bulundu.Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Necati Bozkurt son yıllarda ilçede Belediye olarak yaptıkları hizmetleri ve İBB  tarafından engellenen Ataşehir Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi projesini  basınla paylaştı.

Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez’den sonra söz olan Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Necati Bozkurt : “Öncelikle geldiğiniz  için çok teşekkür ediyor, sizlere , Sayın Belediye Başkanımız Battal İlgezdi önderliğinde Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak şimdiye kadar  neler yaptığımızı paylaşmak istiyorum.  Toplantı içeriğine geçmeden önce  Kayseri’de yaşanan vahim olayın acı kaybını ve üzüntüsünü tüm halkımızla birlikte paylaştığımı söylemek istiyorum.  2009’da Ataşehir ilçe olduğu anda Veteriner İşleri Müdürlüğü  de hizmete başladı.   Bölümümüzün sorumlu olduğu hizmetleri şu şekilde sıralayabiliriz;  5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında sokak hayvanları rehabilitasyonu, hasta veya yaralı  sahipsiz can dostlarımızı tedavi etmek,  sahipli ve sahipsiz hayvanların kayıt altına alınması, vektörlerle mücadele kapsamında salgın ve bulaşıcı hastalıklara karşı ilaçlama ve dezenfeksiyon, hayvanlardan insanlara bulaşan Zoonoz hastalıkların kontrolü, çevre, insan  ve hayvan sağlığının korunması, kurbanlık hayvanların satış ve kesim noktalarının kontrolü ve denetimi başlıkları altında birçok hizmetimiz bulunuyor.” dedi.  “GEÇİCİ HAYVAN BAKIM EVİNE HER GÜN ORTALAMA 20-25 HASTA VEYA YARALI KEDİ VE KÖPEK GELMEKTEDİR VE TEDAVİlERİ YAPILMAKTADIR. “

Veteriner İşleri Müdürü Necati Bozkurt Ataşehir’de yaptıkları çalışmaları örneklerle açıkladı. Belediye olarak 2009-2018 yılları arasında 2.076 sahipsiz hayvanı sahiplendirdiklerini ifade eden Bozkurt, geçici hayvan bakım evinde yaptıkları faaliyetlere değindi. Necati Bozkurt: “Geçici Hayvan Bakım evine her gün ortalama   20 – 25  hasta veya yaralı kedi ve köpek gelmektedir ve tedavileri yapılmaktadır. Yerel hayvan koruma görevlilerine mama desteği sağlayarak ilçemizde yaşayan sahipsiz hayvanların beslenmesini sağlıyoruz. Zorlu hava koşullarında beslenme noktaları oluşturuyoruz.” ifadelerini kullandı. 

   “2018 YILINDA VATANDAŞLARIMIZDAN ULAŞAN 8.094 İLAÇLAMA TALEBİ GİDERİLDİ  “

Çevre ve halk sağlığı hakkında da açıklamalarda bulunan Veteriner İşleri Müdürü, halk sağlığını tehdit eden canlılara karşı yapılan tüm ilaçlama ve dezenfeksiyon faaliyetlerinin “Dünya Sağlık Örgütü”nce önerilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından  ruhsatlandırılan ilaçlarla yapıldığını ifade etti.  Ataşehir genelinde bulunan 88 okul ve 91 ibadethanenin ortak kullanım alanları salgın ve bulaşıcı hastalıklara karşı ilaçlama ekipleri tarafından 10- 12 günlük aralıklarla dezenfekte edildiğini dile getiren Bozkurt, özellikle yaz aylarında ilaçlama faaliyetlerinin sıklaştığını sadece 2018 yılında vatandaşlardan ulaşan 8.094 ilaçlama talebinin giderildiğini dile getirdi. Necati Bozkurt: ” Her yıl Haziran- Eylül ayları arasında ilçemiz sınırlarında bulunan 17 mahallede, 7 günlük aralıklarla  uçkun-sivrisinek mücadelesi kapsamında gece ilaçlaması yapıldı. İlçe sınırlarımız içerisinde Kasım- Aralık  aylarında kemirgen mücadelesi yapılmaktadır. Her yıl Ocak- Şubat- Mart aylarında erişkin haşerelerin barınma alanları olan rögarların ekiplerimiz tarafından ilaçlandığını,  İlçemizde bulunan 322 adet sitenin ortak kullanım alanlarını 2012’den itibaren her yıl düzenli olarak haşerelere ve kemirgenlere karşı Mart- Nisan- Mayıs aylarında  ilaçlanıyor.” şeklinde  ifade etti.

Her mahallenin ilaçlama tablosunu basınla paylaşan Bozkurt, ilçedeki derelerin yaz döneminde 7 günlük aralıklarla ilaçlandığının da altını çizdi.

“47 OKULDA 25.000 ÖĞRENCIYE HAYVAN SEVGISI EĞITIM SUNUMU DÜZENLENDI”

Çocuklarda hayvan sevgisini geliştirmek ve hayvanlarla güvenli iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla  Veteriner İşleri Müdürlüğü ilçede 47 okulda 25.000 öğrenciye “Birlikte Koruyalım, Birlikte Sevelim” adı altında eğitim sunumları düzenlendiğini belirtti.

1.SOKAK HAYVANLARI REFAHI KONGRESİ ATAŞEHİR’ DE YAPILDI

Bozkurt, Ataşehir Belediyesi ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nın birlikte organize ettiği ve Türkiye’de ilk defa gerçekleşen  1.Sokak Hayvanları Refahı Kongresi 9-11 Mayıs 2016 tarihlerinde Ataşehir ‘de gerçekleşti. Ülke genelinde 153 Belediyeden katılımın olduğu kongrenin açılış konuşmasını Ataşehir Belediye Başkanı  Battal İlgezdi ‘nin yaptığını , kongre ile  yıllardır çözüm bekleyen sokak hayvanlarının yaşadığı sorunların çözümüne katkı sağlandığını belirtti.

“32 ILKÖĞRETIM OKULUNDA 24.184  ÖĞRENCIMIZE SAĞLIKLI GIDA TÜKETIMI EĞITIMLERI VERDIK”

İlçede sağlıklı beslenme ile ilgili çalışmalara da konuşmasında yer veren Necati Bozkurt yaptıkları eğitim seminerlerinden söz etti.  Necati Bozkurt:  “Sağlık İşleri Müdürlüğü ile birlikte yürütülen ‘Evde Okulda Sağlıklı Yaşa’ projesinde çocuklarımıza doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak, daha sağlıklı, daha mutlu bir yaşama adım atmalarını sağlamak için 32 ilköğretim okulunda 24.184  öğrencimize Sağlıklı Gıda Tüketimi eğitimleri verdik. ‘Evde okulda Sağlıklı Yaşa ‘ projesinde eğitim alan ve başarılı olan öğrencilerin tümüne ‘Gıda Dostu Sertifikası’ takdim ettik.  İlçemizde gıda güvenliğini sağlamak için gerçekleştirdiğimiz seminerlerden biri de  gıda sektöründe çalışan personele yönelik 28 Ocak 2011 – 02 Şubat 2011 tarihlerinde olmak üzere iki adet  ‘Bireysel Hijyen ve Gıda Güvenliği’ konulu eğitim semineri oldu. ” dedi.

 İBB TARAFINDAN YAPIMINA İZİN VERİLMEYEN GEÇİCİ HAYVAN BAKIMEVİ

Bozkurt; 2010’dan itibaren Kadıköy Belediyesi’ne ait geçici bakımevinin küçük bir kısmını kullandıklarını ifade etti. Bozkurt, Ataşehir Belediyesi’nin satın almış olduğu yere geçici hayvan bakımevi yapılmasının Büyükşehir Belediyesi tarafından engellendiğini belgeleriyle ifade etti. Veteriner İşleri Müdürü Necati Bozkurt: “ İlçe Belediyelerinin görevleri; 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu ve  ilgili yönetmeliğe göre hasta, yaralı veya kısırlaştırılmamış sahipsiz sokak hayvanlarının insani yöntemlerle  geçici bakım evine getirilmesi, beslenmesi, karantinaya alınması, dış ve iç parazitlere karşı ilaçlanması, hasta olanların tedavisinin yapılması, sağlıklı olanların kısırlaştırılması, işaretlenmesi, aşılarının yapılması, kayıt altına alınması ve tedavileri bittikten sonra alındıkları ortama bırakılmasını emretmektedir.” açıkladı. Bozkurt; Büyükşehir Belediye’sinin görevleri hakkında ; “ 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 7 Madde m-bendine göre hayvan barınakları yapma ve işletme yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesine aittir. İlgili kanun gereği çevreye uyum gösteremeyen, yaşlı, zayıf, engelli vb. köpekler sahiplendirilinceye kadar veya hayatları boyunca barınaklarda barındırılır.”  olduğunu ifade etti.

Necati Bozkurt; sokak hayvanlarının yaşadığı sorunların çözümleri ile ilgili  önerilerini şöyle ifade etti:

Günümüz teknoloji ve imkânlarına rağmen ülkemizde sokaklarda yaşayan kedi ve köpeklerin sayısı ve de sahipli hayvanların sayısı bilinmemektedir.

İstanbul sokaklarında yaşayan sahipsiz köpek sayısının 400.000 ‘nin üzerinde olduğu, sahipsiz kedilerin sayısının ise 1.200.000 ‘nin üzerinde olduğu düşünülmektedir.

Sadece İstanbul’da otobanlarda trafik kazası ile yaşamını yitiren sahipsiz kedi ve köpek sayısının haftada 250- 400 arasında olduğu bilinmektedir.

İstanbul sokaklarında ve ormanlık alanlarda günlük yüzlerce kedi ve köpeğin açlık, hastalık ve trafik kazalarında hayatlılarını kaybettikleri bir gerçektir. Sayı her geçen gün artmaktadır.

Ancak kurulması zorunlu olmasına rağmen Ülkemizde geçici hayvan bakımevine sahip yerel yönetim sayısı ise oldukça yetersizdir.

Ülkemizde bulunan mevcut geçici hayvan bakım evlerinin ve barınakların büyük çoğunluğunun fiziki ve teknik özellikleri ne hayvanların refahı açısından ne insan sağlığı açısından ne de yapılan tıbbi müdahaleler açısından yeterli değildir. Yürürlükte bulunan yasa ve yönetmelikler ihtiyaç duyulan  asgari teknik standartlar açısından yetersizdir.

Ülkemizde çoğu Belediyede Veteriner İşleri Müdürlükleri bulunmadığı gibi, geçici bakımevleri ve barınaklar sürgün yerleri olarak görülmektedir.

Sokak hayvanlarının yaşadığı sorunların çözülebilmesi ilgili Bakanlıklar, sivil toplum örgütleri ve meslek örgütlerinin planlı, programlı ve eşgüdüm içinde davranmasıyla mümkün olacaktır.Hayvanları Koruma Kanunu,  Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tüm ilgili kamu kuruluşları, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla yeniden yazılmalıdır. Yeni yasa net ifadelerle yetki ve sorumlulukları belirleyen ve tüm ihtiyaçlara cevap verici özellikte olmalıdır. Yeni yasa ile sahipli ve sahipsiz hayvanlar ile ilgili çalışmalar Belediye kanununa eklenmelidir.

İnsan ve hayvan sağlığı gözetilerek Geçici bakımevi ve barınakların standartları oluşturulmalıdır. Geçici hayvan bakımevleri, barınaklar, hayvan nakil ambulansı, hayvan takip aracı, hayvanların yakalanma şekli, insan ve hayvan refahı ve sağlığına, iş sağlığı ve güvenliğine uygun standartlarda olmalıdır ve yönetmeliklerde ayrıntılı bir biçimde belirtilmelidir.

Geçici bakımevi ve barınak tanımları kanunda ayrıntılı ve net bir biçimde belirtilmedir.

Sokak hayvanlarının sorunlarının çözümü amacıyla bilimsel, insani bir popülasyon yönetimi programı oluşturulmalıdır. Tüm ülkedeki köpeklerin ve kedilerin aynı anda kısırlaştırılmaları sağlanmalı ve  yurtdışından köpek ithalatı yasaklanmalıdır.

Sahipli hayvanlar ile Geçici bakımevi ve barınaklarda bulunan sahipsiz hayvanların mikroçip ile kimliklendirilmesi ve dijital tek bir bilgi ağına kaydedilmesi zorunlu hale getirilmelidir.

Sahipli ve sahipsiz hayvanlar için zorunlu aşılama standartları oluşturulmalıdır.

Geçici Bakımevi ve barınakların kapasitesini karşılar sayıda Veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri, Veteriner Sağlık teknisyeni ve Barınak işçisi, personeli ve yeterli sayıda araç bulunmalıdır. Bu konuda standartlar oluşturulmalıdır. Geçici hayvan bakımevinde çalışan Hayvan Bakıcısı hijyen, hayvan davranışları, hayvan refahı ve bakımı, hayvanların tutulması ve yakalanması konusunda en az 200 saatlik bir eğitimden geçtikten sonra bakımevi veya barınaklarda çalışmalıdırlar. Bu eğitimlerin 150 saatlik bölümü geçici bakımevi veya barınaklarda uygulamalı olarak düzenlenmelidir. Bu eğitimler sonucunda uygulama sınavında başarılı olanlara  ilgili  Bakanlık tarafından onaylı “Hayvan Bakıcısı ” unvanı verilmelidir. Geçici bakımevi ve barınaklarda çalışacak olan yardımcı personel bu eğitimi almış olmalıdır.

Büyükşehir Belediyeleri ve İl Belediyelerinde minimum 600 köpek, 500 kedi kapasiteli barınaklar yapılmalıdır. İlçe Belediyeleri ihtiyacı karşılayacak bir biçimde en az 100 kedi, 100 köpek kapasiteli geçici bakımevi kurmaları zorunlu hale getirilmelidir.

Büyükşehir belediyeleri ve İl Belediyeleri yeterli sayı ve kapasitede travmatoloji ve osteosentez merkezleri kurmalı ve 24 saat çalışma prensibine uygun hayvan ambulansı hizmeti vermelidir. İlçelerden gelen ihtiyaçları karşılayacak kapasitede  ve nitelikte olmalıdır.

Hayvan sahiplenmek isteyenler Belediyeler tarafından düzenlenecek hayvan refahı ve sağlığı konusunda sertifikalı 8 saatlik bir eğitime tabi tutulmalıdır. Bu eğitim yönetmelikle zorunlu hale getirilmelidir. Hayvan sahiplenme şartları ve sahiplenilecek hayvan sayısı yönetmelikte belirtilmelidir. Hayvanlarını yavrulatmak isteyenler için Belediyelerden alınacak özel izin belgeleri düzenlenmelidir.

Hayvanlara karşı işlenen suçlar Kabahatler Kanunu’ndan çıkartılarak, ceza kanunu kapsamında ele alınmalıdır. Cezai yaptırımlar caydırıcı olmalıdır.Sokağa terkedilen hayvanlara ilişkin hayvan sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır.

Tüm ilköğretim okullarında çocuklarımıza hayvan sevgisi ve davranışları, hayvanlarla güvenli iletişim eğitimleri müfredata eklenmelidir.

Vakıf, dernek, vb. kurumsal kimliği olan sivil toplum örgütleri dışında sosyal medya üzerinden sokak hayvanları için toplanan ayni ve nakdi yardımların toplanması Maliye Bakanlığı tarafından engellenmelidir.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.