Çeşitli meslek gruplarından oluşan 11 kişilik mürettebatı bulunan gemi, şu anda İstanbul’un kuzey noktası olan Rumelifeneri’ne ulaştı. Bakımı yapıldıktan sonra İstanbul Boğazı’nı geçecek.
Antik dönemlerden esinlenerek kamıştan yapılan geminin, İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nı geçtikten sonra Ege Denizi’ne açılması bekleniyor.
Alman arkeolog Dr. Dominique Görlitz’in, antik döneme ait kaya resimlerinden esinlenerek, tasarladığı “ABORA-IV” adlı kamıştan yapılan replika gemi, rüzgâra karşı yol alabildiğini kanıtlamak ve eski çağlarda Mısır’dan yola çıkan kamış gemilerin Karadeniz’i geçerek, Tuna Nehri’ne kadar uzanan ticaret hattını kullandıklarını ortaya koymak üzere yola çıktı.
Varna’dan hareket eden gemi, ‘Sword sailing’ adı verilen denizcilik yöntemiyle Karadeniz’e açılıp, İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçerek Ege Denizi üzerinden Kıbrıs’a ve oradan da Mısır’a ulaşmayı hedefliyor.
Gemi projesinin sahibi ve yöneticisi Dr. Görlitz, “barış ve uluslararası anlayış için yelken” sloganıyla yola çıktığı geminin amacının, eski çağlarda Mısır’dan yola çıkan kamış gemilerinin Karadeniz’den geçerek Tuna Nehri’ne kadar olan ticaret hattını kullandıklarını ortaya koymak olduğunu belirtiyor.
Bu antik geminin, İstanbul Boğazı’ndaki seyri sırasında yarın sabah 10.30 civarında Kalamış Marina’da bir mola vermesi bekleniyor.