Dolar 35,4654
Euro 36,6373
Altın 3.054,82
BİST 9.739,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Çok Bulutlu
İstanbul
8°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 11°C

27. Kadın Sığınakları ve Danışma Merkezleri Kurultayı, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetimlerin Sorumluluğunu Tartıştı

27. Kadın Sığınakları ve Danışma Merkezleri Kurultayı, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetimlerin Sorumluluğunu Tartıştı
25 Kasım 2024 18:03 | Son Güncellenme: 25 Kasım 2024 18:04
401

HABERMAX. Kadın Dayanışma Vakfı’nın ev sahipliğinde, 2-4 Kasım 2024 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen 27. Kadın Sığınakları ve Danışma Merkezleri Kurultayı, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetimlerin Yerini Tekrar Düşünmek” başlığıyla toplandı. Kurultaya 56 kadın örgütü, 4 LGBTİ+ örgütü, 8 baro, 75 kamu kurumu ve belediye olmak üzere toplamda 168 kurumdan 341 kadın katıldı.

Kurultayda, yerel yönetimlerden kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair talepler dile getirilirken, seçim sürecinde ve sonrasında kayyum atamaları ve bu uygulamaların kadın hakları üzerindeki etkileri vurgulandı. Kayyumların kadın sığınakları ve danışma merkezlerini kapatma ya da işlevsiz hale getirme gibi uygulamalarına karşı çıkan kadın örgütleri, yerel yönetimlerin kadınlardan yana politikalar üretmesinin ancak demokratik hakların teminat altına alınmasıyla mümkün olacağını belirtti.

Kurultayda, kadın sığınakları ve danışma merkezlerinin yaygınlaştırılması, şiddetle mücadele eden kadınlara yönelik sosyal yardımların artırılması, kayyum uygulamalarının sonlandırılması ve İstanbul Sözleşmesi’ne yeniden taraf olunması gibi talepler sıralandı. Kadınların özgül ihtiyaçlarına göre hizmetler sunulması, toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının hayata geçirilmesi ve kadınların şiddetten uzak bir hayat kurabilmesi için gereken desteğin sağlanması gerektiği ifade edildi.

Kadın Sığınakları ve Danışma Merkezleri Kurultayı’nda ayrıca, şiddetle mücadele için oluşturulacak mekanizmaların, kadın ve LGBTİ+ örgütleriyle koordinasyon içinde çalışarak, toplumun her kesimine ulaşacak şekilde tasarlanması gerektiği vurgulandı.

Kurultayın Talepleri:

  1. İstanbul Sözleşmesi: Hukuksuz bir şekilde iptal edilen İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı iptal edilmeli ve Türkiye tekrar sözleşmeye imza atmalıdır.
  2. Yerel Yönetimler: Kayyum uygulamalarına son verilmeli ve kadınların ihtiyaçlarını gözeten hizmetler sunulmalıdır.
  3. Şiddetle Mücadele: Kadınlara yönelik şiddetle mücadele hizmetleri tüm belediyelerde yaygınlaştırılmalı ve bu hizmetler öncelikli olarak kadınların özgün ihtiyaçlarına göre düzenlenmelidir.
  4. Sosyal Yardımlar: Şiddet mağduru kadınlara yönelik sosyal destekler artırılmalı, sığınaklarda kalan kadınların ihtiyaçlarına göre özel yardım ve destek sunulmalıdır.
  5. Kadın ve LGBTİ+ Erişimi: Tüm kamu ve belediye hizmetlerinde, kadınların ve LGBTİ+’ların erişimi için engeller ortadan kaldırılmalı, çok dilli destek sağlanmalıdır.

Kadınların, LGBTİ+’ların ve çocukların güvenliğini sağlamak, eşitlik ve özgürlük taleplerini hayata geçirmek için yerel yönetimlerin daha fazla sorumluluk alması gerektiği ifade edilen kurultayda, tüm bu taleplerin takipçisi olunacağı belirtildi.

Paylaşın:
Habermax, tarafsız ve şeffaf habercilik anlayışıyla, her görüşe saygı göstererek doğru ve güncel bilgileri sunmayı hedefler. Siyasi ayrım yapmadan, güvenilir içeriklerle okuyucularını bilgilendirir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.