HABERMAX. Tohum Otizm Vakfı, otizmli bireylerin ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılması ve tüm farklılıklarıyla beraber herkesle eşit haklara sahip olmalarıadına toplumsal farkındalığı artırmak için‘’Otizme Kırmızı Işık Yak’’çağrısını bu yıl da yineledi.
Otizmli çocukların hala nitelikli eğitime erişmede zorluk yaşadığını, otizmli bireylerin iş yerlerinde kabul görmediğini, sosyal hayatın dolayısıyla yaşamın bir parçası olmak için mücadele etmek durumunda kaldıklarını vurgulayan Vakıf, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde herkesi otizme kırmızı ışık yakmaya davet etti.
Ünlü isimlerden “Otizme Kırmızı Işık Yak”kampanyasına destek
Otizmli bireylerin tüm farklılıklarıylatoplumda kabul görmelerini sağlamak için odağını farkındalıktan kapsayıcılığa çevirenTohum Otizm Vakfı’na aralarında Ahu Orakçıoğlu, Ayla Turan, Ayşe Arman, Almila Ada,Alper Saldıran, Başak DizerTatlıtuğ, Bennu Yıldırımlar, Burak Deniz, Burcu Kara, Büşra Arslantaş, Ceyhun Yılmaz, Çağla Şıkel, Didem Balçın Aydın, Doğa Rutkay Kamal, Ebru Şallı, Ebru Akel, Ece Vahapoğlu, Ela Rumeysa Cebeci, Güçlü Mete, Hülya Hökenek, Itır Esen, İlker Karagöz, İsmail Küçükkaya, Murat Güloğlu, Özge Özder, Seda Sayan, Selçuk Tepeli, Sema Şimşek, Şükran Ovalı, Yeşim Salkım ve Yunus Günce’nin de olduğupek çok ünlü isim“Otizme Kırmızı Işık Yak”mesajını paylaşarak kampanyaya destek verdi.
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü akşamı başta İstanbul’daki köprülerimiz olmak üzere,Tophane Meydan Çeşmesi, Eskişehir Masal Şatosu, İzmir Saat Kulesi, Ankara’da TOBB İkiz Kuleleri, Metropol İstanbul AVM, Bomonti Ada, Hilton Bomonti, Tekfen Tower, QNB FinansBank, Avrasya Tüneli, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük,
Otizmlilerinhayatın her alanında farklılıkları ile kabul gördükleri ve kendilerini rahatlıkla ifade edebildikleri bir dünya için çalışmaya devam ediyoruz
Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya “Tohum Otizm Vakfı olarakçağrımıza kulak veren vesesimize güç katan herkese desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz.Otizmlilerin hayatın her alanında farklılıkları ile kabul gördükleri ve kendilerini rahatlıkla ifade edebildikleri bir dünya için çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.
Tohum Otizm Vakfı Hakkında
Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, “otizm spektrum bozukluğu” olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacı ile 15 Nisan 2003 tarihinde kurulmuştur. Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı alan çocuklar, gençler ve ailelerinin yanı sıra kaynaştırma ortamlarında hizmet alan diğer özel eğitim gerektiren çocuklar, gençler ve aileleri için de her biri alanında uzman profesyoneller tarafından eğitimler sağlamakta ve bu alanda farklı projeler geliştirmektedir.
Özel Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu, ABD’de bulunan Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü’nün (Princeton Child Development Institute-PCDI) bir yaygınlaştırma koludur ve 2006’dan beri eğitim vermektedir.
Özel Tohum Vakfı Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda yürütülen yoğun özel eğitim hizmetleri, başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere pek çok ülkede 70 yılı aşkın süreli bir geçmişi olan uygulamalı davranış analizi (ABA-AppliedBehavior Analysis) modeline dayalıdır. Okul’da bugüne kadar 2.510 çocuk eğitim almıştır. 1.115 çocuğa burs desteği sağlanmıştır.